17 Maj 2014

 

Hej bloggen! Tänkte ge er en liten update. Läget här är bra och värmen har äntligen kommit tillbaka :-) Eller värmen och värmen, det är ju motsvarande november och nästan vinter här men i veckan har vi haft uppemot 25 grader så som svensk klagar man inte! Däremot tycker många australiensare att det är vinter och man ser många på stan som går runt i kappor och tjocka jackor?! Annars så har jag inte så mycket mer att tillägga. Skolan tar ALL tid. Har inlämningar i alla kurser samtidigt nu och det är mer än mycket att göra. Man får bara försöka ta en sak i taget och göra sitt bästa. Är dock lätt att stressa upp sig, har nog aldrig haft så här mycket stress och press på mig i skolan innan. Alla lärare tjatar om hur viktig just deras kurs är och överöser än med fler och större extrauppgifter. Puh!

 

Imorgon ska vi iaf göra något jag sett fram emot i flera månader: Vi ska åka och kolla på valar! 12 mil söderut längst kusten ligger ett ställe där valarna kalvar på vintern så nu får ni hålla tår och tummar för att någon val vill visa sig för oss! Om inte annat hoppas jag på att få se någon pingvin eller två som simmat hit från sydpolen, ihhhh. Ska bli så skönt att få lämna stadskärnan för första gången på tre veckor och andas lite havsluft. Är till och med taggad på att åka bil, vilket jag inte gjort på år och dar! Haha. Lovar er en update med bilder i veckan, nu ska jag fixa med morgondagens mumsiga matsäck!

 
Här ser ni en film från stället vi ska till imorgon. Tycker det påminner lite, lite om älskade Hallandskusten!
Bara 53 dagar kvar innan jag är där. Satan vad jag längtar ♥
 

Vykortsvy


Har fått en grej för att sitta på hemnet och sitta och spana in olika gårdar och slott. Gärna med över 50 hektar mark, egen brygga och stall. Och ett nytt intresse för att kolla in olika stickmönster..?! Drömmer mig bort helt. Haha, men vad gör man inte för att slippa plugga ibland? Och på tal om att drömma sig bort, hur idylliskt ser inte de här bilderna ut då? Tog de för någon månad sen men har glömt visa er. Kändes precis som man gick in i ett vykort. Hade gärna velat gå och sätta mig och ha picnic på plattformen! Snacka om fin utsikt. Fast hade jag fått välja själv hade jag gärna sett havet med... Men men, man kan inte få allt ;)
 
 

Crazy Birds

 
Kände att det varit lite lågt på fågelfronten här på bloggen ett tag och eftersom det verkar vara min nya grej att visa er olika aussie-fåglar så kommer här en update på temat! Nämligen två fåglar som jag såg på Cleland Wildlife Park. Den ena påminde mest om ett strandparasoll med ben och den andra var som en snygg höna ungefär? Gick runt och såg mallig ut. Dock var vi lite fundersama hur det fungerar med att ha fålgar i en park. Jag menar, det var ju inget tak så de var ju fria att flyga iväg när de ville (iaf de som kunde, tror inte strandparasollet hade så mycket val dessvärre, haha) så hur fick de fåglarna att stanna? Extra god fågelmat? Roliga fågelkompisar? Vingklippta var de i alla fall inte för flög omkring i parken.... Någon som har en teori?

 
 
 
 

Gröna kullar är grejen


Kan inte hjälpa det, här kommer lite fler bilder på Adelaide Hills. Från senaste gången vi var uppe och hajkade. Såååå fint. Vill upp dit igen nu! Men istället sitter man inne i stan med högar av plugg, inlämningar och hets. 1 deadline denna veckan, 2 nästa. 12 timmar obligatorisk skola varje vecka utöver uppsatsskrivingarna. Läxor och kurslitteratur att läsa i fyra kurser osv. osv. Kommer aldrig klaga på att det är jobbigt att plugga på handels igen, den saken är säker! Nu ska jag fortsätta plöja igenom min market research bok och lete efter fler källor. Kul, kul.

 

Nordsvensk som dressyrhäst?

 
Här kommer en film på en fantastiskt nordsvensk som tävlar upp till medelsvår i dressyr! Det är så lätt att dömma en ras efter vad vi vana att se dom göra, men jag tror att hästar (precis som människor) helt enkelt blir bra på vad dom tränar på. Människor som pluggar mycket får bra betyg och människor som springer mycket blir snabba på samma sätt som hästar blir bra på det vi tränar dom på. Ger man bara sin häst rätt förutsättningar och träning tror jag den kan nå långt mycket länge än vad vi själva, och framförallt vad normen tror! Jag tror stenhårt på 10 000-timmarsregeln: Nämligen att träning spelar betydligt större roll än gener och arv. Jag tror att den främsta anledningen att man inte ser lite ovanligare hästar på tävlingsbanorna är att de som vill tävla på hög nivå köper hästar som passar in i mallen för en tävlingshäst. Samtidigt verkar det som dom som har ovanligare raser som tex. nordsvensk inte tränar dom på samma sätt som "tävlingshästar" och därmed inte ens ger dom möjligeten att prestera på samma nivå.
 
 
Efter att ha sett den här filmen är det nästan så man skäms över att ha "rätt" häst för dressyr (ett halvblod) som bara är utbildad upp till LA. Men, som sagt, det är träningen de hänger på så det är bara att åka hem och nöta! Och sen måste man ju inte alla ävla heller,  det går ju ha roligt tillsammans med pållen ändå ♥

Me, myself and I

 
Har hittat spegelvänds-funktionen i fotoprogrammet jag använder och roat mig med det nån timme, haha. Photoscape heter programmet det om någon undrar. Är gratis och perfekt om man vill ändra storlekar och lägga på filter! Man kan säkert göra fler saker med det också, är inte så insatt. Hade dock velat lära mig använda photoshop ordentligt. Hade det på min gamla dator och det var rätt kul att pilla med. Hade velat lära mig färlägga teckningar med hjälp av det. Så kan man ta kort på en skiss man gjort och sen färglägga den i datorn. Och så hade jag gärna velat lära mig kunna klippa ut bilder snyggt så man tex. kan klippa ut en häst så det ser ut som den hoppar över en text... Men det får bli ett senare projekt. 
 
Förövrigt längtar jag lite extra efter Sverige idag. Här är de 5 saker jag längtar mest efter (förutom släkt, vänner & familj då såklart) :
1. Ha en tvättmaskin som dels inte förstör kläderna och dels inte kostar 50 kr/tvätten
2. Ha en frys så man kan göra storkok och frysa in portioner
3. Ha en utsikt från fönstret. Bor på 13:e våningen och det enda man ser från fönstret är ett annat höghus med kontor i. Måste googla vädret innna jag går ut för kan inte se om det är soligt eller inte.... i-landsproblem #237
4. Keso, kvarg, youghurt och kaviar. Har ätit havregrynsgröt till frulle i 11 månader, lite less
5. Ha ett liv utöver skolan. Så man kan hinna åka till stallet/jobba/träna/träffa vänner utan att få panik över att an inte pluggar
 
Jag och min tvilling ;-) Bilder från innan Adelaide Cup då jag var riggad till tänderna! Sminkar mig knappt nu vilket resulterade i att när jag förra veckan för en gångs skull hade mascara på mig, glömde av det och körde monstergnuggen i ena ögat vilket resulterade i en svart hand och en grå ansisktshalva. Woopsie....

Blomsterbud



Idag är det morsdag i Australien så här kommer en digitalt blomsterbud till världens bästa mamma! ♥
Vet att de kanske ser något visna ut men du får tänka på att det 1. Är höst här och inte det lättaste och hitta blommor, 2. De har i alla fall fin form & färg och 3. De är tanken som räknas ;) 
 
 
 
 
 
 

I <3 Adelaide Hills

 
Om det är något ställe som jag verkligen tycker är fint så är det Adelaide Hills. I staden kan man skymta kullarna som omger stadskärnan och när man åker upp längst vägarna får man lock för öronen pga. höjdskillnaden. Luften är friskare och det är alltid några grader svalare jämfört med inne i stan. Här uppe var det grönt även under den knastertorra sommaren då de mesta var gult. Överallt man ser sträcker de gröna kullarna ut sig och mellan träden flyger kakaduor fram och tillbaka. Kontrasten är brutal mot gatan vi bor på mitt inne i stan där man allt som oftas kan se spår av fyllespyor, känna stekoset av snabbmatskedjorna och där biltrafiken ständigt susar förbi. Adelaide Hills är väl egentligen ett ställe som måste upplevas på plats men jag försökte i alla fall fånga några av det fina senast jag var uppe. Alla bilder är tagna på vägen från busshållplatsen till stallet så har inte gjort någon större ansträgning för att hitta de finaste platserna. Men nu kanske ni fattar varför jag så gärna vill åka upp dit? Är verkligen en dröm att rida runt bland kullarna! 
 
 
 

Några fler timmar, tack.

 
Jag har inte glömt av er, jag har bara inte haft tid. Har så mycket i skolan just nu med alla mid-terms så timmarna räcker inte till. Hinner bara med skolan och max en sak till om dagen och när man ska välja mellan träna, se en film, blogga, träffa en kompis, handla mat, skypa, promenera eller planera in roliga så hamnar bloggen rätt långt ner på prioriteringslistan, tyvärr. Men nu har jag tidsinställt inlägg för hela den kommande veckan så kika in då!

 

Så, vad har hänt sen sist? Det kan väl egentligen bäst beskrivas med ett ord, nämligen PLUGG! Inget jag tänker gå in på i detalj, men det är en hel del som behöver göras helt enkelt. Idag har jag tex. suttit halva dagen i biblioteket och skrivet på en grupprapport i managent accounting och sen spenderat eftermiddagen med att räkna ut par values och coupon interest rates på olika bonds and shares. Allt går OK, men jag önskar att dygnet hade några fler timmar så jag hade kunnat plugga ordentligt på allt. Att läsa fyra kurser samtidigt gör att man tvingas prioritera och det går helt enkelt inte att läsa in sig på allt, även om man hade velat... 

 

Jag har också fått erbjudande om att rida en häst några gånger i veckan men tvingats säga nej. Jag hinner inte. Är stressad som det är och kan inte knöka in mer i schemat. Det går inte. Känns jättetråkigt att säga nej, men snart är jag hemma hos Zippan igen och kan rida hur mycket jag vill så det är ju i alla fall en tröst. Något kul som jag däremot valt att prioritera är att planera in en rolig sak i veckan fram tills vi flyttar hem. Saker som bara går att göra här i Australien och verkligen vill passa på att göra innan jag åker. Så de närmsta veckorna ska jag åka till Victor Harbour och spana efter valar, åka till en tysk liten by uppe i hillsen, gå på en aussie-fotbollsmatch på den stora arenan och hajka på några fler ställen. Ska bli så roligt att ha något att se fram emot emellan alla inlämningar, föreläsningar och rapporter som ska skrivas! :-)

 
 
Köpt den klassika Uni-hoodien med, University of South Australia står det på den.
Hoppas jag kommer ha den länge och plocka fram den om 20 år och tänka på tiden här.

Sommaren sista suck

 
 
Det går inte att förneka det längre. Sommaren är över. Veckan inleddes i måndags med 28 grader men efter det har en kall vind dragit in över stan. Det regnar var och varannan dag. Imorse var det bara 11 grader. Det kändes som minusgrader när man vant sig vid en behaglig utomhustemperatur på 25. Nu har solen bokstavligt talat försvunnit och det blir mörkt innan sex på kvällen. Vädret har alltid varit på vår sida och en del av fördelen med att vara här och när det hastigt slog om till höst blev det extra jobbigt att komma upp på morgonen. Valborgsbilderna som explodera på instagram och facebook de senaste dagarna hade inte kunnat kännas mer avlägsna. Som om de bildernas tog i en helt annan värld, i ett helt annat liv.
 
Det är tungt nu. Jag drunknar nästan i alla uppgifter och försöker orientera mig fram med snorkel och simmar runt bland alla föreläsningar, inlämningar och läxor. Tar en dag i taget. Även om det kanske är mer ansträngande än det någonsin varit att sätta sig ner och läsa kan jag inte påstå att jag är vare sig skoltrött eller omotiverad. Kurserna jag läser är intressanta och jag vill lära mig mer. Jag vill rent av bli riktigt jäkla bra på det här! Det är dock inte bara skolan som tar emot. Det är mycket som känns tungt nu. Hemlängtan är kanske vad det är. Men jag antar att det är så det blir, om man tar bort det som i vanliga fall ger en energi. Hästen och vännerna finns inte här och för mig som är van vid och älskar att ha 127 olika bollar i luften har fortfarande inte vant mig vid att "bara" plugga och träna. 
 
Men det finns ljusglimtar i vardagen här med. Filmkvällarna har blivit obligatoriska varenda kväll. Stunderna då jag bara stannar och tittar på ett träd eller en fågel och tar in varenda liten detalj har blivit fler. Småpratet med grannarna i hissen likaså. Fått högsta betyg för första gången här på ett prov så slitet ger ju uppenbarligen utdelning. Dagdrömmarna och den mer realistiska planeringen inför framtiden har nått till en helt ny level. Jag vill bara komma hem och börja med allt roligt som ligger framför mig. Hoppa till nästa plattform och gå vidare. Jag är färdig med Adelaide. Känns som jag är klar med hela erfarenheten med att plugga utomlands. Jag har fattat grejen och nu vill jag ha nya utmaningar. Men än är det inte över, examperioden som ligger framför mig kommer bli det ultimata testet på min uthållningsförmåga och min diciplin. 
 
Bilder från ett höstigt Adelaide