En dag på stranden


Igår tog jag ledigt på eftermiddagen och åkte till stranden. Så himla underbart! Att få höra ljudet av vågorna och bara vara en stund. Ibland är det lätt att glömma av hur bra man faktiskt har det, att kunna ta en pluggstund och få njuta av solen i 30 grader i mars, det är man inte direkt bortskämd med hemma. Det var lagom varmt i vattnet och jag badade två gånger. Uppfriskande och skönt! Anna gjorde mig sällskap efter ett tag och sen drack jag cola och hon glass i eftermiddagssolen.
 
Jag hoppas kunna upprepa den här dagen en gång till innan det blir vinter här. Har förstått det som att mars motsvarar september här, vilket betyder att det är höst nu. Lite svårt att förstå när det är så fint väder men det blir mörkare och mörkare varje kväll och nu går solen ner vid sju. Total förvirring, snart är det april och då är man ju intsälld på vår! Men snart kommer vi ställa om klockan här också och då blir det väl ännu mörkare... 
 
Bilder från Glenelg en varm höstdag i mars
 

S.Y.D.N.E.Y


Tänkte bara säga att även om jag har varit dålig på att uppdatera Östkust-kategorin har jag inte glömt av den, har bara inte haft tid. Har några av de roligaste platserna kvar att berätta om, nämligen Rainbow Beach, Fraser Island, Byron Bay och Sydney. Längtar tillbaka till resan så himla mycket nu när jag har så mycket i skolan. Var verkligen en fantastisk månad jag och mina tokiga föräldrar hade!  ♥

Längtar redan efter att planera nästa resa! Finns så många platser jag vill besöka. Vill besöka alla huvudstäder i Europa, åka upp till Norrland, rida islandshäst på Island och bada i varma källor, fridyka i medelhavet, se Svalbard, åka runt några veckor på New Zeeland, surfa på Hawaii, åka till Syd-Afrika, åka runt i flera länder i Asien under en månad eller två, rida från vandrahem till vandrahem på Irland, besöka Rio, hälsa på Brandyn & Marc i Canada och bila längst Amerikas västkust, norska kusten, segla i karibien och ja.. Listan tar aldrig slut! Men först måste jag komma hem, plugga klart och skaffa ett jobb. Men drömma kan man alltid! Hoppas på att jag får leva länge, vara frisk och få ett jobb som ger mig möjligheten att se allt jag vill och förhoppningsvis tar allt plugg mig ett steg närmare mina drömmar :-)

 

Lördag på West Campus



Lördag. Strålande sol, inte ett moln på himlen och härliga 30 grader ute. Perfekt väder för att åka  till stranden, hika, träna ute eller kanske grilla med vännerna? Eller så stänger man in sig och pluggar. Det krävs verkligen självdisciplin för att sitta inne en dag som denna! Hela kroppen vill bara ut till solen och få röra på sig i det fina vädret. Men jag har 4 000 ord att skriva i inlämningar och ett prov att plugga till och allt har deadline de närmsta 10 dagarna så det är bara att kämpa på och bita ihop. Får tänka på det slutgiltliga målet och resultaten jag vill ha så känns det värt att "offra" en sommardag även om det tar emot.

Idag utnyttjade jag dock ett litet knep som gör det hela lite lättare. Bytte ut mjukisbyxorna mot riktiga kläder och packade portföljen och begav mig till skolan. Byter man miljö och kläder kan man lura hjärnan och ge den lite extra energi och underlätta för disciplinen, vilket behövdes idag. Men nu är det pluggpaus hemma. Erik lagar pasta carbonara som luktar helt fantastiskt och jag passar på att uppdatera bloggen! Sen forsätter plugget. Hoppas ni får en fin helg, hörde att det skulle vara "varmt" (13 grader) och soligt ;) ♥

Matchade skolans rosa dekorationer med mina rosa byxor... Haha
 

Bästa gymmet


Jag har säkert skrivit det innan, men jag måste skriva det igen, jag älskar mitt gym! Har aldrig haft så kul innan på gymmet och jag har aldrig heller gymmat så ofta. Det måste ha ett samband. Alla är trevliga och hälsar på varandra och på gruppassen brukar jag skratta så jag for ont i magen. Inte alls samma prestige eller hets att man ska se snygg ut i de senaste gymkläderna som jag tycker det har varit ibland i Sverige, speciellt på pass. Se bilden här tex. för några veckor sedan körde vi ett helt gympapass i 80-talskläder med 80-tals tema på övningarna. Glömde av att det var jobbigt för att jag hade det så kul! Så träning ska vara. 

 

Runners



Har glömt visa er mina nya löpardojor från Asic jag köpte förra månaden. Mina tidigare köpe jag 2008 och även om de funkar nårlunda även om de är lite slitna så känns det som jag förtjänade ett par nya springskor efter sex år... Speciellt med tanke på att jag har börjat springa regelbundet nu! Tänkte egentligen köpa ett par Reebok igen men när jag hittade de här rosa/blå godingarna kunde jag inte motstå. Så fina, blir glad bara jag ser dom, haha. I mina förra sprang jag mina första 5 km i och i dessa ska jag springa min första halv-marathon i :-)

 
Mina gamla från 2008 vs. mina sprillans nya! Som ni märker är de inte så slitna ändå, men så har jag inte sprungit så mycket heller ;)
 
 

SPRUNGIT MIN FÖRSTA MIL!!!


Trodde det skulle dröja till maj innan jag skulle kunna skriva det här - JAG HAR SPRUNIGT MIN FÖRSTA MIL! Och därmed slagit mitt personbästa, som var på sex kilometer, med nästan 100%! Wiho! Var inte svårare än att inte ge upp accounting uppgifterna på morgonen när jag inte fattade. Var bara att fortsätta springa de gångerna de kändes jobbigt och man ville stanna, så känndes det snart lätt igen. Ungefär som med uppgifterna på morgonen. När man ville sluta forsätte man lite till och snart så fattade man vad de frågade efter.

Tiden var väl ingen dröm, gav mig av hemifrån 05:59 och var tillbaka 07:02 och då hade jag tagit hissen ner och upp och tagit mig fram och tillbaka till startpunkten som ligger några hundra meter från huset. Så skulle gissa på att tiden är precis under en timme. Det gör att jag ska köra detta träningsprogram, "Milen på 55 min" 8 veckor framåt. Träningsprogrammet "Milen för nybörjade" var faktiskt för lätt så de har jag slutat med. Har istället kört på en blanding av intervaller och långa och korta joggpass de senaste veckorna.

En bild från februari då jag var väldigt nöjd med att ha sprungit 3 km på 18 min. En tid jag hoppas jag kan slå nu!



Australienskt skyltfönster

 
Gick förbi det här skyltfönstret förra veckan. Tillhör en klädbutik som bland annat säljer trosor och det var något de ville visa upp för folk på gatan. Någonting säger mig att det här inte riktigt hade gått hem i Sverige. Vad tror ni?

m ski
 

Busy girl


Fy bubblan vad det är mycket i skolan nu! Har tre inlämningar att skriva och ett prov de närmsta 2 1/2 veckan som kommer utöver att jag har läxor, föreläsningar och lektioner som också ska hinnas med. Läser bara andraårs-kurser denna terminen och trodde aldrig att det skulle vara sån skillnad! Förra terminen pluggade jag inte alls lika mycket som jag behöver göra nu. Blev bjuden på fest i helgen och övervägde inte ens att gå - min helg ska spenderas i biblioteket! Låter kanske inte så kul, med det är ju 100 gånger tråkigare att faila en kurs som man betalt 13 000 kr för att läsa jämfört med att missa en fest.
 
Det känns som de närmaste 102 dagarna som kvarstår här är ett enda långt plugg/tränings-läger. Jag går upp på morgonen, går på promenad, ser nyheterna och äter frulle och sen sitter jag i skolan eller hemma och pluggar hela dagen och sen tränar jag ett pass och sen pluggar jag lite till, eller om jag känner att jag har tid/inte orkar plugga mer, ser jag ett avsnitt av en serie, ett program eller en film innan jag går och lägger mig och sen upprepar jag det hela igen nästa dag (med pauser för mathandling, diskande och ätande såklart). 

Det positiva är i alla fall att jag: 1)  Lär mig hur mycket som helst och dessutom riktigt vettiga saker 2) Skolan blir mycket roligare när man anstränger sig och hänger med på vad föreläsaren säger 3) Jag har verkligen kommit in i träningen och tycker det är mer kul än jobbigt nu vilket gör att det blir höjdpunkten på dan och inte ett måste 4) Jag ser och känner resultat. Både med träningen & i skolan! Forsätter jag såhär kommer jag komma hem till Sverige i mitt livsform och med tonvis av ny kunskap ;) Och om tre veckor är det lov, så gäller bara att hålla ut lite till så kan jag snart hinna med att åka på utflykter & till stallet igen!

 

Smitningsolycka nere vid floden

 
Jag älskar mina morgonpromenader nere vid floden. Lätt några av de bästa stunderna i veckan! De och när Ryttareliten släpps… Nu  kanske ni förstår att jag längtar hem något när det är det roligaste som händer i min vardag. Hur som helst, under morgonens promenad hände något helt frukansvärt. Det roliga med att gå nere vid floden på morgonen är att se alla fåglar. Är flera olika arter som hänger där nere i grupper och det är så gulligt för man känner igen flera av dom och kan se hur de tjafas med varandra, kliar varandra och jagar och retas med andra fågelgäng. Det som är mindre roligt är att många  motionerar nere vid floden under dygnets alla timmar och däribland några galna cyklister. De cyklar superfort, plingar som galningar och man får bokstavligt kasta sig hur vägen när de värsta av dom kommer.


Idag cyklade de i vanling ordning fram fort utan att ta hänsyn till någon och körde över en fågel! Det hände mitt framför ögonen på mig. Jag spanande in fågeln som började springa till kompisar på andra sidan gångvägen när cyklarna kom, men tror ni de bromsade? Nä, de körde helt enkelt över den stackars fågeln! Ett ben knäcktes och huvudet fick sig en smäll så det sprutade blod ur ett hål vid tinningen. Jag tappade hakan och kunde bara se på hur den stackars fågeln försökte ta några stapplande steg innan den föll ihop vid gräset. Cyklisterna cyklade vidare som ingenting hade hänt medan de andra fåglarna chockade sprang fram till sin kompis och själv fick jag fick bokstavligt kliva över en pöl av blod med en stor klump i bröstet.


 Det ironiska i det hela är att jag ska iväg till central market för att köpa just kyckling idag. Snacka om dubbelmoral, här börjar jag nästan lipa när en fågel bli överkörd men smaska i mig kyckling, det gör jag utan att blinka. Någon gång ska jag bli vegetarian, det finns verkligen inga fördelar med att äta kött förutom att det är gott och bekvämt. Är skadligt för miljön, synd om djuren och inte bättre för vår kropp än andra icke-animaliska proteinkällor. Dessvärre är jag helt enkelt för lat för att orka lägga om min kost och lära mig laga och tycka om andra proteinkällor just nu. Tyvärr. Men jag har i alla fall börjat köpa ägg från frigående höns trots att de kostar någon dollar extra, sen några månader tillbaka. Tar små steg i rätt riktning. Får börja med en proteinfri månad när jag kommit hem och lära mig laga rätter man kan äta och sen kanske bara äta kött på helgerna ett tag innan man övergår helt till vegetariankost. Det är svårt att bryta sina vanor, men det går.

Var en sån här fågel som blev överkörd idag. Här är några bilder jag fotade på en av samma art (hoppas i alla falla att det inte var samma som jag såg idag) i januari när den gick runt med sina ungar. Visst är den fin?!

26 jordsnurr


Hipp hipp hurra! Nu är min partner in crime/bästa vän/framtida affärskompanjon/pojkvän ett år äldre ♥ Detta firades med födelsedagsbarnet senaste intresse, nämligen rodd och tårta&presentöppning, lunch på stan och filmkväll. Förra året firades det med en helvkäll ute i Göteborg med flertalet vänner men detta året var det, på begäran, en liten lugnare dag. Se bilder nedan :)

En bild på födelsedagsbarnet och hans ena present ♥

Efter att ha firat hemma lite med tårta så åkte vi iväg till roddklubben där det vankades tävling. Fyra starter blev tillslut en eftersom den australiensiska planeringen inte alltid är den bästa... Resultatet blev 2:a av 40. Tråkigt att komma tvåa, men roligt att komma före 39 andra! Eriks klubbkompisar var gulliga och fixade en kaka med ljus i till honom. Fick skjuts in till stan igen av dom sen, önskar nästan med att jag rodde, för alla på klubben är verkligen supertrevliga men å andra sidan är det här med morgonträning vid halv sex inte riktigt min grej..
Sen gick vi ut och åt lunch på ett hipsterställe som jag spanat in sen oktober där det serveras trendiga burgare och pommes i lådor.  Borden sitter i containrar och personalen har machande håruppsättningar! Rikligt med pommes får man med om man besäller large! Har inte ätit pommes sen i december så fick rätt ont i magen efter den lådan, haha :( Men burgarna var mumsiga!
Sen hade solen äntligen tittat fram (var rätt kyligt på morgonen under tävlingarna) så då hängde vi balkongen och spelade yatzy. Hade sen filmkväll med mumsig efterrätt och citrondrinkar!
 

Det fläktar gött


När jag skulle gå och handla mat i veckan fick jag syn på den här vovven som stod på släpet på bilen! Eller inte släpet kanske, men vet inte vad den delen på bilen kallas... Haha, vet inte om det är typiskt australienskt beteende men jag har i alla fall aldrig sett att man transporterar djur så här i Sverige. Har ni? Det kanske bör tilläggas att detta var mitt inne i stan och på andra sidan gatan ligger det höghus och en shopping galleria. När vi åkte till Melbourne i våras så såg jag en sån här bil som var lastad med tre får! De var ju dock långt ute på landet, mellan Adelaide och Melbourne men ändå... Det fångade jag tyvärr inte på bild.

En annan sak som skiljer sig åt är att de tydligen inte har några återvinningsstationer här! Vår föreläsare frågade på min senaste föreläsare vad vi skulle göra om vi skulle slänga en TV eller en gamal madrass och jag tänkte genast "åka till tippen" men här finns inte det alternativet!!! Man ställer ut saker på gatan (!) fyra gånger per år och så hämtar the city council (vilket jag antar är motsvarigheten till kommunen) upp det gratis. Det gör att folk ofta dumpar saker lite varstans eftersom det är så svårt att bli av med sina gamla prytlar, så det är ju uppenbarligen ett big issue här så nu försöker de undersöka hur de kan lösa problemet. Kanske ha upphämtning mot en avgift? Eller lämna tillbaka det till återförsäljaren? Man bara, hallåååå, vilken värld lever ni i?! Är ju nästan kul att åkta till tippen och slänga saker. Blir ju en utmaning att sortera allt rätt coh man kan ju göra det lite extra kul om man tex. ska slänga porslin genom och kasta ner det i containern och  ha tävling om vem som kan krossa flest saker. Eller det kanske det bara är jag och pappa som brukar löjla oss med? Hehe

Det finns tex. ingen speciell återvinning för batterier här så alla slänger bara det rätt ner i soppåsen! Jag bor ju i ett nybyggt stundetboende där det bor runt 600 personer och trots att allt är "toppmodernt" i byggnanden har de ingen återvinning. Inte ens för papper och plast! Sverige ligger verkligen i framkant när det gäller sophantering och det gör ju ont att slänga allt i samma påse när man lärt sig att skilja skräp åt sen när man var liten för att rädda världen :((( Buhu.

Här ser ni i alla fall hunden på bilen som verkade nöjd med tillvaron! Åtminstonde så länge 
matte eller husse inte bromsade kraftigt...

Go fika

 
Som ni kanske har förstått har jag väldigt mycket i skolan den här terminen och skolan tar nästan all tid, men i förgår tog vi faktiskt en liten paus i plugget och tog en riktigt go fika ute på stan. Brukar fika en hel del hemma, men sen jag kom hit har jag gjort det kanske… tre gånger totalt? På åtta månader! Är vad jag fikar på en månad hemma, haha. Däremot har det ju bakas en hel del kladdkakor hemma så det går väl jämt ut det där… Det kändes i alla fall oerhört lyxigt att gå ut och fika istället för att baka ytterligare en två dollars kladdkaka hemma!

Nu är det fredagsmorgon här och jag har bestämt att ta ledigt imorgon. Inget plugg och ingen träning! Ska bli sååå skönt efter den här hektiska veckan. Det är nämligen ingen vanlig dag imorgon för det är Erik födelsedag! Dagen ska spenderas på roddklubben då Erik har fyra race och sen ska vi gå ut och äta på kvällen. Alla kompisar har lämnat Adelaide för Melbourne & Great Ocean road den här helgen så blir bara vi två. Igår var det 30 grader men idag är det bara 23, så hoppas det vänder tillbaka tills imorgon! Har blivit lite kräsen efter sommaren med 45 grader så tycker 20 grader är riktigt kylig nu, haha. Men är det någorlunda varmt imorgon tänkte jag smita iväg till stranden och njuta lite av höstsolen mellan racen, får passa på innan det blir vinter här. Så håll tummarna för att det är fint väder på min lediga dag! Hade blivit så besviken om det regnade när jag varit tvungen att sitta inne och plugga hela veckan när det varit sol....

Men menn, nu ska jag fortsätta plugga, idag är det cost accoutning, finance&investments och market research som står på schemat. Puh!

Var en fantastisk god kletig smet inne i muffisarna med vit choklad, nom nom nom!

Nytt träningsschema


Nu har jag gått lite drygt två veckor i skolan och har väl hyfsad koll på hur mycket tid jag behöver lägga ner. De gör att jag nu har kommit fram till mitt nya träningsschema! Har tränat 5-6 gånger i veckan nu i två månader och har blandat löpning, gymmet och gruppass innan och tänker fortsätta med det. Har tidigare nämt att min långsiktigta mål är att springa göteborgsvarvet 2015 och Midnattsloppet i augusti så känns skönt att börja träna i tid. Har inte varit ett så big fan av just löpning tidigare men det är som allt annat, det blir roligare ju bättre man blir och ju mer man gör det.

Så här har jag tänkt lägga upp en veckas träning:

Måndag: Vila
Tisdag: 105 minuter gruppass. Styrkeövningar med många repitioner tex. Plankan, squats, olika övningar med hantlar, sit-ups, 90 gradiga stolen. En genomkörare för hela kroppen!
Onsdag: Intervaller
Torsdag: Gymmet med fokus på styrk för underkropp och rygg
Fredag: Snabbdistans. 3, 5 eller 6 km på tid
Lördag: Gymmet med fokus på överkropp (minus rygg)
Söndag: Långdistans. Jogga så länge jag orkar. Just nu är det väl sisådär 7 km men ska öka på distansen lite varje vecka

Tanken är att följa detta schema i 10 veckor (med eventuellt en vilovecka inräknad) och sen får jag se vad jag känner för. Lär också byta ut något pass då och då mot simming, hikning eller ridning. Känns kul att ha så varierad träning och inte bara fokusera på att få snyggare och större muskler utan att faktiskt bli starkare, uthålligare och snabbare. Känner mig superpeppad! Gör ju inget annat än att plugga nu (även om det är heltidsarbete) så känns som ett bra tillfälle att vara lite seriösare med träningen. Kommer skriva ner resultaten med så jag kan följa utveckligen, både på gymmet och i löpspåret. Känns mycket roligare att träna när man har en plan och mäter sina resultat. Började i måndags och kommer såklart uppdatera er om hur det går.

Bjuder på denna bilden från december då formen kanske inte var den allra bästa, hehe





BOKAT FLYGBILJETT HEM!


Nu kan jag börja räkna ner dagarna tills vi kommer hem. Det är nämligen exakt 109 dagar kvar tills vi landar i Sverige!! Närmare bestämt klockan 09:25 den sjunde juli. Vet redan att det första jag vill göra är att åka till Zippan (suprise, suprise). Som tur är ligger flygplatsen bara 15 min från stallet så borde kunna sitta på hästen vid 11-snåret om jag åker direkt?! Ihhhhh, längar så galet mycket efter Z!  Sen ska jag nog ägna dagen åt att krama Birk (undra om han känner igen mig?!) och frossa i all mat jag saknat och träffa nära och kära. Om nu någon är hemma då, är ju mitt i sommaren... Är i alla fall supertaggad och spänd på att komma hem till min älskade vardag jag lämnade för det här lilla äventyret.

Men detta innebär ju inte bara att det är 109 dagar kvar tills jag är i Sverige igen, det innebär också att jag bara har 109 dagar kvar här i Adelaide! Även om större delen av min kvarstående tid här kommer ägnas till studier så ska jag försöka passa på att njuta och uppleva så mycket jag kan. Umgås med de människor jag lärt känna, som jag inte vet om jag någonsin kommer träffa igen, och besöka ett närliggande naturreservat, hamnen, se en riktig aussie fotbollsmatch och andra saker som är med på min "To Do-list" som jag inte hunnit med än. Tänk, nu är det mindre än 1/3 kvar!

Har varit med om så mycket den här tiden. De tre bästa sakerna är att jag lärt känna människor från alla världsdelar, att jag lärt mig så mycket i skolan och klarat kurserna (so far) och att jag fått uppleva sån fantasisk natur. Se bara utsikten på den här bilden! Är från Kangaroo Island, jag ser nästan inklippt ut för att utsikten är så mäktig. Undra vad det är man kommer komma ihåg när man ser tillbaka på den här tiden, accouting-reglerna, de galna utekvällar eller resorna?  Hmm...

With discipline, anything is possible

 
Puh! Är minst sagt mycket nu. De kurser jag läser detta året är alla kurser som bygger på de kurser jag läste första terminen och det är bara stundeter som läser sitt första, alternativt tredje år som läser dom och det märks, kurserna går fortare fram och man förväntas kunna saker redan från start. Det snurrar runt 100 nya termer i huvudet och man tänker hela tiden på vad som ska göras. Varje vecka har jag fyra föreläsningar och fyra lektioner, så kallade tutorials. Till varje tutorial har man uppgifter som man förväntas göra och svara på och det är runt 30-40 sidor kurslitteratur som ska läsas, i varje kurs. Så varje vecka är det minst 100 sidor som ska läsas och runt 30 uppgifter/frågor som ska räknas ut/besvaras. Så det tar en hel del tid utöver de 12 timmar som är schemalagt.
 
På Handels klarade jag mig på att bara gå på föreläsningarna och plugga på gamla tentor två veckor innan tentorna. Kanske inte den bästa studiemetoden med jag fick högsta betyg, i hälften av kurserna så den funkade ju... Jaja, hur som helst, är i alla fall lite ovant att sitta ner och  plugga minst 30 timmar i veckan när man varit ledig i över tre månader. Men jag har gjort ett stenhårt schema så jag betar av lite dag för dag och förhoppningsvis kommer jag kunna ha en ledig dag i helgen om jag följer det. Lika bra att plugga ordentligt och göra minst det som förväntas av en varje vecka för snart kommer alla inlämingar och prov och då kommer det bli ännu mer att göra och hänger man inte med från början är det inget roligt.

Är i alla fall väldigt glad att alla kurser är vädligt givande även om de också är krävande! Lär mig så himla mycket och äntligen känns det som jag lär mig saker i skolan som jag kommer kunna använda mig av i arbetslivet och i verkligheten. Så det är bara att kämpa på. Har man bara disciplin och börjar i tid fixar man allt :-)
 
 



Passande citat

 
Det var inte min dag igår. Har precis skaffat appen snapshat (heter rally_sally om någon vill chatta) och igår när jag satt och försökte sätta mig in i, och räkna på, hur australiensiska företag taxeras vid olika händelser, så fick jag snapshat efter snapshat av några vänner som var ute i Göteborg och firade en vän som fyllt år. Fick följa med hela kvällen, från uppladdningen hemma, till hetsdansen på parkan, till den obligatoriska burgaren på donken till efterfesten och den slutgiltiga resorben. Gissa om jag längtade efter en kväll ute i min älskade hemstad med skönt folk istället för att läsa på om olika skattesystem?!

För att strö lite extra salt i såren bakade Erik kaksmet, alltså inte kaka utan bara smet, och åt. Han kan ju göra så, ror man några kilometer på morgonen och springer en mil om dagen kan man lätt dra i sig 1000 kalorier kaksmet men om man som jag, istället försöker komma i form och knäppa favoritbyxorna igen efter att man gått upp några semesterkilon då kan man inte äta en halv kladdkakesmet för att man är lite sugen. Så igår kändes livet faktiskt lite hårt, men det är jag själv som valt att åka till andra sidan jorden för att lära mig engelska och få utlandserfarenhet och det är jag själv som vill komma i form. Med ursäkter och undanflykter får man inga resultat så det är bara att fortsätta kämpa och invänta dagen allt slit lönar sig.

 

Hur såg det ut?!


Hittade de här bilderna från 2007. Jag var 13 och Zippan 9 år. Haha, är skönt att tekniken har utvecklats något de senaste åtta åren om man säger så.... Vi hoppade bara på fart men oftas med stor marginal, vilket inte är det snabbaste men var skönt då Z blev galen de få gånger hon rev. Råkade hon peta en bom (vilket inte var konstigt eftersom vi ibland hoppade av en meter för tidigt) drog hon alltid några rejäla bock av ilska efteråt. Då fick man verkligen öva på att hålla i sig! Haha. Nu bryr hon sig inte om hon river.

Även om vår teknik var lite speciell tycker jag ändå vi var duktiga. Så unga och gröna! Z hade inte hoppat alls innan vi köpte henne och pga. av att hon bröt båda griffelbenen när vi bara haft henne sex veckor blev hon inte inhoppad ordentligt förens hon var närmare sex år. Lite efter i utvecklingskurvan om man säger så, många hästar börjas ju hoppas när de är fyra och tävlas när de är fem. Och jag hade bara hoppat på ridskolan innan och lite på ridläger så jag kunde knappt något heller. Jag hoppas vi har många år kvar att träna och bli bättre, fått rapporter hemifrån att hon bockat med mamma och velat köra rodeo i skogen så än finns det energi kvar ;-)

 
 

Adelaide Cup 2014


Här är bilderna från Adelaide Cup! Ett event som får en hel stat att stanna. Det är som jag nämt tidigare, en röd dag, så den andra måndagen i mars varje år (om jag fattat det hela rätt) stänger skolor och arbetsplatser igen. Många ser det bara som en skön långhelg men en hel del går också och ser det uppmärksammade racet som har den högsta vinstsumman av alla race i SA. I november äger det ännu större Melbourne Cup rum, och även om det bara är i staten Victoria det är en röd dag, är det galopprace även i Adelaide och man kan se uppklädda personer på gatorna även här. Vi begav oss i alla fall av till Morphettville racecourse även kallad, South Australian Jockey Club för att uppleva lite Aussie kultur!


Det första vi gjorde när vi kom fram var att köpa en hamburgare åt Erik så han höll sig på friskt humör!
Hästarna värmdes trorts att det redan var 35 grader


Vi mötte upp Anna med. Hon kom hattlös men lyckades vinna en hatt i ett öltält då hon betta på den vinnande hästen i ett race, så den saken var snabbt fixad! Vi hängde framför kylfläktarna som var utsatta för att svalka av publiken och satt på en sjal i gräset och drack mumsiga drinkar barfota samtidigt som vi spande in race och roliga kläder. En rolig parantes var att den nästan endas var män i kön till baren. Så gott som alla damer hade höga klackar och ja, ni kan tänka er själva hur de såg ut när de skulle ta sig fram över gräsmattan och sjönk ner med klackarna... Haha! Själv bytte jag till ballerina så fort outfit-bilden var tagen, man vill ju inte lida i onödan ;)



Som ni ser på bilden uppe till vänster var jag inte ensam om att kasta av mig klackarna... När det inte var race spande man in folks kläder och hattar, vilket var nästan lika roligt. Jag lyckades fånga en rolig hatt på bild med två spröt uppstickandes men den stack inte direkt ut kan här, det fanns hur många roliga, fula, galna och färgglada hattar att spana in som helst. Jag kunde tyvärr inte med att gå fram och fota främlingar så har tyvärr inga fler bilder att visa på hattar/huvudbonader för er men det är bara att googla "Adelaide Cup Outfits" så kan ni spana in hur folk såg ut! Kan inte komma på ett enda tillfälle man klär upp sig så i Sverige, lite trist.



Det var också många som körde på både kortkort, klackar och bubbel. Dessa som ni ser längst ner till höger är lite mer rutinerade och har valt lite grövre klackar vilket är en fördel när man ska gå på gräset.



Några jockeys på väg till banan. Tycker de ha så fina färger på sina dräkter. Tänker bara rida i glada färger i fortsättningen och strunta i mossgrönt och marinblått. Så tråkigt att de flesta (även jag) bara har ridkläder i klassiska färger. Tycker det ska vara mer färg åt folket! 


Det var en tryckade värme och en spänd stämning i publiken. Många spelade och det hördes både glada och arga utrop när hästarna gick i mål. Det var många som stod framme längst banan och där stod även de riktigt envetna spelarna som påminnde om travgubbarna på Åby. Jag tror banan var ungefär 2 km lång så ville man få en överblick fick man knö sig ner på läktarn. Sen fanns det också flertalet barer och tält där folk hängde, skulle gissa på att det kanske var tre, fyra tusen som kollade. 

En sak som var riktigt förvirrande för oss galoppamatörer var att det på storbildsskärmar visades race från andra delar av Australien. Tog ett tag innan vi fattade det så vi rusa ner till bankanten för att se racet och bara "Vaaar är hästarna?! Jag ser inga!" x anatal gånger ingen poletten trillade ner och vi insåg att det var ett race från en annan delstat. Typiskt, men man får väl hoppas att några australienare fick sig ett gott skratt åt oss.


Överst ser ni en spänd häst osm blir ledd fram på banan av en ledhäst. Hade jag med behövt när jag var ute i skogen på en överspänd Z, haha. Ser så gulligt ur när de får en ledhäst som lungt travar fram samtidigt som racehästen galopper övespänt på stället bredvid. Imponerad av Jockyserna som kan sitta kvar trots sina megakorta läder! På de nedersta bilderna ser ni en del av öltältet (där det iofs dracks mer drinkar och vin än öl) och Karissa, en tjej som jobbar i stallet jag ridit i, jag, Anna och Erik! 

Får ni chansen att uppleva ett riktigt galopprace så ta den! Perfekt event om man gillar hästar, att klä upp sig och vill ha en anledning att dricka smaskiga drinkar en måndag :-) Eller bara vill träffa folk!

West Lakes Regatta


Heeeej! Nu ska jag ta vid där jag slutade, nämligen vid Eriks roddtävling. Det var lördagen den åttonde mars, solen sken och fåglarna kvittrade. Jag hade mer eller mindre lurat med mig två tjejkompisar då jag utlovat snygga killar i suites men det visade sig dock att de flesta tävlande för dagen var i åldern 10-12... Men men, det gick ingen nöd på dom i solen ;) De förfasades också lite över hur o-publikvänlig sporten är då man måste välja om man vill se starten eller den rafflande målgången. Trist, men antar att de har stora TV-skärmar man kan kolla på när de är större tävlingar. Vi såg i alla fall Eriks singel scull målgång där han snöpligt slutade tvåa. Eftersom det var en fyra timmars lång pause till de två andra racen åkte vi hem och det var kanske lika bra det, dagen fortsatte nämligen med samma tema. Erik kom tvåa i både dubbeln och fyran. Mycket bra med tanke på att han bara rott i några månader, men förfärligt för en tävlingsmänniska. Hade själv varit supergrinig och tjurig om jag kommit tvåa TRE gånger på en dag. Grrrrrrr, så nära men ändå inte tillräckligt. Extra retligt denna dagen med eftersom vinnarna fick en fin guldmedalj i blått snöre och tvåorna - ingenting!

Efter lite fikande och solande på klubben begav jag mig hem med tjejerna som sagt och sen firande vi med popcorn och en film på kvällen! Finns några regattor kvar och då hoppas och tror jag vi får med oss en guldmedalj hem! Blir själv tokigt tävlingssugen av att gå på regattor. Stämningen är ungefär densamma oavsett sport. Hoppas verkligen att jag & Zippan kan åka på en tävling i augusti om det så bara är en liten, liten clearround. Längtar så efter att dra på de vita ridbyxorna och känna spänningen! Är förhoppningsvis bara fem månader kvar.... Ihhh!

Bilder från dagen. Solsken och en sammarbiten pojkvän som rodde in som tvåa, den här gången

En liten parantes: Nu när jag måste plugga minst 30 timmar i veckan har jag av naturliga skäl inte lika mycket tid att lägga på att underhålla er, mina kära läsare, som jag hade under sommarlovet. Så därav kommer det inte uppdateras lika flitigt här, men ska ändå se till att posta ett inlägg om dagen (eller snare tidsinställa så det kommer upp ett om dagen). Så nu vet ni att ett litet besök in här om dagen kommer fortfarande vara värt mödan! Eller om ni hellre vill spara allt och läsa på helgen, vad vet jag.... Hur som helst, tycker det är kul att så många läser och glöm inte att ni kan kommentera och/eller maila om det är något speciellt ni vill läsa om ♥ Annars kommer det fortsätta vara en blanding av vardagen down under och andra saker jag tycker är intressant/kul/viktigt



Drama


Ledsen att jag inte bloggat, men har varit lite kaos här. Igår när jag kom hem från föreläsningen stod det inte mindre än tre brandbilar utanför porten och det rann vatten utför brandtrappan. Väl inne i huset var allt som vanligt, receptionen var igång och folk satt och prata, så jag åkte upp till vårt rum. Då märkte jag att strömmen var av, men tänkte inte mer på det och satte mig och plugga vid fönstret. Sen kom Erik upp och berättade att brandlarmet gått eftersom någon hängt upp kläder på vattenspridaren i taket på våningen ovanför oss och sa att det varit tvugna att utrymma. Sedan kom en som jobbar i huset och sa att vi var tvugna att gå ner då det fanns risk för elstötar så då samlades alla på första våningen, där det droppade vatten ur lamporna! Sprinkelsystemet på våningen över oss hade satts på och alla lägenheter där blev genomdränkta. Tycker så synd om alla som bor där som fick all sin elektronik förstörd, men det viktiga är ju att ingen skadades! Det hela slutade i alla fall med att vi fick vänta någon dryg timme innan vi fick gå tillbaka upp, men då vi bjöds på pizza av Urbanest gick det ingen större nöd på oss om jag säger så, hehe. Förutom att det står fortfarande gigantiska fläktar i brandtrappan och på våningen över oss är allt som vanligt igen idag.
 
Olycka nummer två hände imorse när jag var på väg till bussen för att åka till gymmet imorse. Precis vid busshållplatsen stod det två krockade bilar och en motorcykel, tre brandbilar och två ambulanser!! Såg när de bar på en kille på båren, hoppas verkligen att han är okej. Så blev inget gym för mig. Trafiken stoppades såklart och jag var verkligen inte sugen heller. Tycker det är så himla obehagligt med trafikolyckor, kan verkligen hända vem som helst, när som helst :( Helt fruktansvärt.

Hur som helst, har fullt upp med fyra kurser att komma in i och ska springa iväg på veckans sista föreläsning nu. Den slutar klockan sju och sen har jag äntligen tre dagar ledigt och då borde jag hinna visa bilderna från tävlingarna ♥
 
En bild från tidigare i veckan då jag njöt av iskaffe på balkongen mellan föreläsningarna. Så himla mumsigt! 

Adelaide cup outfits

 
Igår var det Adelaide Cup, vilket inte bara är Adelaides största galopprace utan även en helgdag här. Så igår var skolor och butiker stängda för att man skulle klä upp sig och be ge sig till raccourten för att kolla på hästar och dricka vin i solen! En röd dag kan inte bli bättre enligt mig. Såg snabba hästar, spande in folk och hade en jättehärlig dag, även om temperaturen på över 35 grader och luftfuktigheten omkring 70% fick en att nästan smälta bort.

Här mängder av bilder att visa från dagen och roddracet i lördags men det hinner jag inte lägga upp nu, måste plugga, så det kommer ikväll eller imorgon. Här ser ni i alla fall min outfit: Spetsklänning från nelly (sparad från studenten), hög hårbulle med blommor, svarta pumps, glitterörhängen och ungefär ett kilo smink. Temat för galopprace i Australien är nämligen mer "more is more" än "less is more" om ni förstår vad jag menar... Erik var gullig och matchade med en vit skjorta ♥ (men skippade kostymbrallorna och lågskorna på grund av hettan)

 Framför racecoursen Morphetteville, även kallad South Austrlian Jockey Club ♥

Grönt stall


Jag passade på att ta lite bilder på stallet när jag var där i fredags. Eller ja, inte stallet, men omgivningarna. Är nämligen så att hästarna här går ute dygnet runt, året om eftersom klimatet är så behagligt här. Stallet har många stora hagar, tre paddockar och en stor terrängbana. Känns så konstigt att de har 40 hästar och bedriver tävlingsverksamhet på högsta nivå utan att ha vare sig manege, skrittmaskin, stall med boxar åt alla eller en ny hinderpark.
 
Man föreställer sig att proffsen ska rida på toppanläggningar med den senaste utrustningen men så behöver det ju verkligen inte vara. Bara hästarna mår bra och får förutsättningarna att prestera på topp spelar ju resten verkligen inte någon roll! Tror inte många av de som går runt klädda topp i tå i senaste märkesutrustningen i stallet tänker på det.... Själv har jag aldrig ägt någon egen tävlingskavaj utan rider i en jag ärvt av mamma och den går precis lika bra att rida i som en ny för flera tusen! Även om den kanske inte är riiiiktigt lika trendig och jag allt längtar efter att köpa en helt egen. Men ibland är det lätt att glöma bort vad det är som gör att ett ekipage presterar bra i denna matrialsport. Är det en bra tränare och mängder av träning eller den matchande outfiten som får ett ekipage att vinna? Självklart är det kul att klä sig själv och hästen i fina grejer, men det får en inte att rida bättre. Faktiskt.

Hur som helst, stallet består av två delar, en ridskoledel och en del som är tävlingstall. OS 2:an i fälttävlan från 2008 håller till här och i fredags fick jag klappa på hennes häst som skulle gått OS 2012 om den inte råkade få ett balltramp dagarna innan. Hästen är född på gården och de bedriver även avel och träningsverksamhet här för ryttare med egen häst. Ridskolan är en av de största i trakten men är ändå inte speicellt stor med svenska mått mätt. Det tror jag beror på den enkla anledningen att det är så billigt att ha häst här. Vill man hålla på med häst här köper man helt enkelt en egen. Du behöver ju bara en hage åt den! Att det inte är så många elver gör också att det nästan bara hålls privatlektioner istället för som i Sverige, grupper där det kan vara 10 elever varje pass.

Här ser ni lite bilder på stallet som ligger i gröna Adelaide Hills:

 

Home sweet home


Jag har ju tidigare visat er bilder på det ser ut inne i vårt lilla rum men inte hur det ser ut från utsidan. Vi bor i stundetlägenheter som ligger 5 min från campus, mitt i stan. Och farligt nära MC Donalds som ni ser på bilden.... Det bor runt 600 studenter i huset och varje dag annordnas det gemensamma aktiviter som filmkväll, grillning etc. så man blir aldrig uttråkad. Husen består av två torn och har en gemensam första våning med sällskapsrum, pluggrum, tv och en stor balkong. Är verkligen glad över att vi bor här då jag lärt känna alla jag känner i Adelaide genom vårt boende. Läser med olika människor i varje kurs och det är ingen gemenskap i skolan så där har jag tyvärr inte klickat med någon. Men i Urbanest har man vänner så det räcker och blir över! Det är bara att ta hissen eller gå ner och sätta sig på first floor så kommer det snart förbi någon man känner.

Idag ska jag på roddtävling hela dagen och heja på Erik och Blacks! Hoppas ni får en skön helg ♥


Hoppat för första gången på åtta månader!

 
 
Ihhhhh! Nu har jag hoppat för första gången på åtta månader! Så roligt, bokade en lektion förra helgen efter att ha sett Gbg Horse show. Kunde inte hålla mig! Så idag åkte jag till stallet jag var och hjälpte till i två dagar i januari och red en lektion.
 
Fick rida ett sto som var 20 år och hette Missy. Hon hade gått enstjärnig fälttävlan innan men rids nu mest på nybörjarlektioner så damen blev rätt förvånad när jag bad henne att arbeta. När hon förstod att hon skulle få hoppa var hon dock snabbt med på noterna! Hon hoppade allt man styrde henne mot och verkligen sögs mot hindrerna. Dock var inte bromsen den bästa, trots att hon gick på ett pessoa bett. På Zippan kan jag (de flesta dagar) gå på 4 eller 7 galoppsprång på en linje där det ska vara 5 och verkligen kontrollera när och var hon ska hoppa av, eller åtminstonde känna av exakt var, men så var inte fallet här. Fick kämpa hur mycket som helst för att få Missy att gå på fem och inte fyra språng som hon ville. Vi hoppade lågt och Missy ville hellre hoppa lite större och dra iväg efter hindret eftersom hon tyckte det var så kul, och att jag satt på och försökte få henne att hoppa kontrollerat (var på väg att tappa balsen två gånger efter oväntade galtahopp) och vänta in mig var hon inte helt med på. Men i slutet när jag kommit på och fått instruktioner att rida ihop henne mer fick jag ett par riktigt fina och kontrollerade linjer! Jag tyckte om Missy och rider henne gärna igen, var riktigt kul när jag tillslut kom på hur jag skulle göra.
 
 
Nu saknar jag såklart Zippan ännu mer. Finns ingen häst som är så rolig att rida! Efter 10 år tillsammans är vi verkligen sammansvettsade. Senaste jag hoppade en annan häst var när jag hade med Zippan på Glommen och red några av Amandas välridna unghästar 2012. Att hoppa en ridskolehäst är inte alls samma sak men jag tror jag kan lära mig massor av det. Få nya sätt att lösa problem och få tänka lite "outside the box" som man tvingas göra när man inte vet var alla knappar sitter tror jag kan göra susen för ridningen.

Till Missys försvar bör det faktiskt tilläggas att det var många år Zippan körde racet med mig på hoppbanan och jag satt där på som en liten vante. Haha, i början gick de så fort att hon hoppade studds som lååååånga oxrar till och med. Då kan man snacka om noll kontroll och då var vi allt annat än sammansvettsade. En gasa för allt var den var värd och den andra bromsa.... Haha!

Hoppade bana på sju språng. Var inte höjden som var problemet, kändes som den här damen kunde hoppa högt, utan ridningen mellan hindrena...
Visst är Missy fin i kroppen för att vara en 20-årig ridkskolepålle?! Stackarn var dessutom jättekissnödig och kissade så fort hon kom in i stallet. Buhu, Zippan hade vägrat gå framåt om hon varit så kissig...
Även mina händer var helt förstörda efter passet. Visserligen var Missy mycket starkare i munnen än vad Z är men lite mer borde väl ändå händerna klara?! Hade ändå gymhandskarna på mig. Gjorde galet ont att göra förhållningar i slutet :(

The Garden of Unearthly Delights


I helgen tog jag och Anna en tur till The Garden of Unearthly Delights. Är där de flesta events som hör till Fringefestivalen äger rum. South Australia är ju känt som "Festivalstaten" och det är mycket tack vare Fringe. Trodde det krävdes mer än att slänga upp en samling cirkustält, några karuseller och lite lampor i träden i en park en månad för att kallas The Festival State, men icke! Stämningen är dock riktigt mysig och det är folk i alla åldrar som hänger i parken. Finns många små stånd som säljer mat och dryck och folk sitter på filtar under träden och bara... hänger.
 
Min bild av festivaler kanske har blivit lite rubbad efter att ha varit på Summerburst, Peace and Love och Emmaboda för när jag tänker på festivaler tänker jag direkt på tält, langos, tiotusentals mer eller mindre glada, smutsiga och berusade ungdomar och hög dunkadunka musik men så behöver det tydligen inte alltid vara när det är festival. Vilket kanske är tur, för hade Adelaide haft Peace and Love här en månad hade det inte varit en enda människa på föreläsningarna, haha. Vi hade i alla fall en mysig kväll och tog ett glas vin på en trätrappa/bar som Coopers hade byggt upp samtidigt som vi kollade ut på folkvimmlet där vi kunde beskåda ett skrangligt parisehjul, barn som hoppade studsmatta, vuxna i glitterkjolar och grannståndet som grillade en gris.

Sammanbiten Anna väntar på sin veggoburgare uppe till höger.
Sitter ljus i varje träd vlket är mysigt, men de kan ju inte jämföras med Jul på Liseberg.... Till vänster ser ni vilket resultat yogan har gjort, har blivit supervig!
Har en ny kamera (måste visa er den!) och jah ar inte riiiiiiktigt koll på inställningarna än om man säger så. Därav är vi något suddiga här, haha. Men är mer än nöjd med kameran, tar så gott som alltid perfekta bilder :D
 
 

Dyra böcker och en inklädd staty


Hej! Hoppas ni har haft en bra dag här hemma. Jag har spenderat dagen med att skriva ut dokument till mina kurser, läsa igenom alla uppgifter som ska in och skrivit upp alla deadlines. Är skönt att ha koll på vad som väntar. Fördelen med att läsa fyra kurser samtidigt är att man kommer ihåg det man läser bättre då man läser kursen under en längre tid och inte kan spara allt plugg till sista veckorna men nackdelen är att det inte finns en lungn vecka. Har inlämningar eller prov så gott som varje vecka! Jag har också försökt hitta mina kursböcker och lite bittert insett att jag kommer behöva lägga ut över 3 000 kr på kurslitteratur denna terminen, buhu! Är ju en resa till Ayers Rock... Men det gäller att inte vara dumsnål, har man gjort en investering i en utbildning på 100 000 kr kan man ju inte strunta i att köpa böckerna eller nöja sig med en föråldrad version. Gäller att inte vara dum och ge sig själv de bästa förutsättningarna för att klara skolan. Vägrar att misslyckas med den.

Hur som helst, nu ska jag se en film och sen krypa ner i sängen. Imorgon väntar föreläsningar och så ska jag försöka klämma in en tur till stranden. Var 36 grader idag och detta kan vara sista värmeböljan eftersom det sorgligt nog börjar närma sig höst här så gäller att passa på! 

Två bilder på mig från förra veckan framför en inklädd staty. Fringefestivalen syns på flera ställen i stan och detta är tydligen ett konstverk... Lite oklart.

Morialta Conservation Park


Här ser ni några bilder från igår när vi hikade runt i Morialta Conservation Park. Snacka om att ta vara på sista dagen på sommarlovet! Naturen var fantastiskt och det fanns flera olika rundor man kunde gå. Vill lätt ta en längre tur här i vinter när det är lite svalare och förhoppningsvis har regnat lite så vattenfallen är ännu mäktigare! Tog 30 min hit med bussen och sen fick man gå någon kilometer innan man kom till skogen. Låter bilderna tala för sig själva, det var verkligen superfint:

 

Fringefestivalen, hiking och GBG Horse Show

 
 
En sån helg jag haft! I lördag var jag på ett svettigt boxpass och ett body pump pass på gymmet, sen åkte jag hem och kollade på GBG Horse Show i några timmar innan jag mötte upp Anna. Vi gick till Fringeparken, kollade på folk och tog ett glas vin innan vi gick hem, såg en film och satt och prata i korriodren till två. Var som vanligt fest på balkongen och eftersom Erik sov och vi bara har ett rum så vi fick helt enkelt sätta oss i korridoren... Haha, men gjorde det mysigt med kuddar, filt och mjuk yoga-matta att sitta på, så gick ingen nöd på oss! Idag har vi hikat runt i en nationalpark som heter Morialta. Helt fantastisk natur! Såg färgglada fåglar, ödlor, grottor och vattenfall. Lagom mör i benen nu - Puh!
 
Ska tillbringa resten av söndagskvällen på soffan och se mer av tävlingarna i Scandinavium. Älskar att SVT uppdaterar så bra, alla de största klasserna sänds via svtplay och ingen är gladare än jag! Visserligen missar jag stämningen och mässan men med mitt nya favoritsnacks som består av guacamole och ostchips går det ändå rätt bra ändå, hehe ;) Har tagit mängder av bilder under helgen men de kommer upp i veckan. Ska nämligen gå och lägga mig tidigt idag eftersom skolan börjar imorgon.! Är supertaggad på att börja plugga igen efter över tre månaders sommarlov (!) och det är nog tur, de kurser jag ska läsa är inte de lättaste.

Nu håller jag tummarna för svenskarna i världscupen och speciellt  för Emma Emanuelsson som gör sin debut i världscupen. Började grina när jag såg henne vinna Grand Prixen Gothenburgs Trophy imorse. Tänk att gå in på hemmaplan, rida en av de svåraste klasserna man någonsin har ridit och slå gamla rävar som John Whitaker och andra ryttare som ligger bland de fem bästa på världsrankningen!!! En som dröm som måste ha gått i uppfyllelse och att vinstsumman var på 214 500 gör ju inte saken sämre.Ryser bara jag tänker på det, Emma&Titan är verkligen ett drömekipage!

Min lyxfrukost med dressyr i världsklass, kaffe i sverigekopp och nybakta scones. Bredvid ser ni det nya favorit snackset ♥

Kan någon förklara?



Hur den här trenden med att gå runt med rävsvans i byxan blev poppis? Såg hela gäng av rävsvans-ungdomar när jag var i Moskva och trenden finns tydligen även här i Adelaide också.... 


 
Eller trenden med att ha korthår men att spara ut en lång slinga i nacken? Har sett många killar på stan med den frisyren. Har den någonsin funnits i Sverige? När och hur i så fall? Någon som vet?

Dun dun dun... BATMAN!

 
Igår gick jag förbi de här träden. Gissa om jag blev förvånad när jag såg att det högt, högt uppe hängde hur många fladdermöss i träden som helst? Riktigt stora var dom med! Som små hundar. De satt och tjatrade och flög då och då och bytte gren. Skulle gissa på att de hade 70 cm mellan vingspetsarna.